Βρισκόμαστε στην πιο γιορτινή περίοδο του έτους και οι επισκέψεις από συγγενείς, φίλους και παιδάκια που λένε τα κάλαντα μπορεί για κάποιους ιδιοκτήτες σκύλων να είναι μια πρόκληση καθώς ο σκύλος μπορεί να υπερενθουσιάζεται, να πηδάει επάνω στον κόσμο, να είναι επιθετικός ή να γαβγίζει εκνευρισμένα...Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει.
Κατανοώντας γιατί αντιδρά έτσι ο σκύλος σας:
Για τον σκύλο σας κάθε νέος επισκέπτης είναι κάποιος που παραβιάζει τα σύνορα της επικράτειας σας και ζητά να γίνει μέλος της αγέλης σας. Αυτό είναι κάτι που μπερδεύει και αναστατώνει πολύ τον σκύλο σας. Θα θελήσει να πάει να τον συναντήσει πρώτος για να τον τσεκάρει. Θέλει να δει αν αποτελεί απειλή για την αγέλη, αν είναι κάποιος που έχει ξανασυναντήσει στο παρελθόν για να τον χαιρετήσει κ.ο.κ
Θέστε τα όρια σας:
Όπως και να έχει αυτό δεν πρέπει να είναι κάτι που θα αποφασίσει ο σκύλος σας. Εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης και άρα εσείς είστε αυτός που παίρνει αυτές τις αποφάσεις! Αν γνωρίζετε τον επισκέπτη απλώς διαβεβαιώστε τον σκύλο σας ότι είναι οκ και μάθετε του ότι αν εσείς λέτε οκ τότε αυτός θα πρέπει να το δεχτεί.
Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν ο σκύλος υπερενθουσιάζεται με τους επισκέπτες και πηδάει επάνω τους διεκδικώντας την προσοχή τους. Αν γνωρίζετε ότι κάποιος πρόκειται να σας επισκεφτεί φροντίστε να πάτε στην πόρτα χωρίς τον σκύλο σας. Αν πάρετε τον σκύλο μαζί σας στην πόρτα του δίνετε να καταλάβει ότι αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορείτε να χειριστείτε μόνοι σας και θέλετε να αναλάβει αυτός.
Τα πρώτα βήματα για την εκπαίδευση:
Εκτός κι αν είναι κάποιος άγνωστος στην πόρτα που θέλετε να του δείξετε ότι έχετε σκύλο, φροντίστε να πάτε τον σκύλο σε άλλο δωμάτιο κι ας αργήσετε να ανοίξετε την πόρτα.
Με το να αφήσετε για λίγο τον σκύλο σας σε άλλο δωμάτιο, του δίνετε χρόνο να ηρεμήσει και χρόνο σε εσάς να εξηγήσετε στον καλεσμένο σας πως θέλετε να αντιδράσει (τι να κάνει και τι να μην κάνει) όταν συναντήσει τον σκύλο σας. Αν ο επισκέπτης πρόκειται να κάτσει μόνο μερικά λεπτά σκεφτείτε μήπως τελικά δεν είναι απαραίτητο να γνωρίσουν τον σκύλο σας! Αν την ώρα που ο σκύλος είναι σε άλλο δωμάτιο γαβγίζει συνέχεια για να κερδίσει την προσοχή σας, μπείτε ήρεμα στο δωμάτιο που είναι χωρίς να τον κοιτάξετε, αφήστε να δει την παρουσία σας και ξαναφύγετε..
Δείξτε του τι θέλετε να κάνει και τι θα κερδίσει με αυτό:
Μπορείτε αναλόγως τον σκύλο να αποφασίσετε πως θα τον βγάλετε από το δωμάτιο. Αν πρόκειται να πηδάει πάνω στους καλεσμένους ή να είναι επιθετικός χρησιμοποιήστε λουρί.
Μπορείτε κάθε φορά που εμφανίζει μια μη επιθυμητή συμπεριφορά να τον απομακρύνετε ήρεμα στο δωμάτιο που ήταν αρχικά μέχρι να σταματήσει τελείως. Μπορείτε να αυξομειώνετε τον χρόνο μέχρι ο σκύλος να καταλάβει ποια είναι η επιθυμητή από εμάς συμπεριφορά. Η επιβράβευση του -αυτό που θέλει- είναι να περνά χρόνο με την αγέλη του (εσάς δηλαδή) όποτε θα προσπαθήσει προσαρμόζοντας την συμπεριφορά του να το πετύχει!
Βάλτε μικρούς στόχους, όπως πχ να καταφέρει να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τον επισκέπτη και να κάθετε ήρεμος. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να ζητήσετε από τον επισκέπτη σας να τον αγνοήσει τελείως. Όταν ο σκύλος καθίσει κάπου ήρεμος στο δωμάτιο μπορούν αν θέλουν να τον καλέσουν κοντά τους για χάδια ή κέρασμα.
Επανάληψη και υπομονή:
Αν όμως ο σκύλος πηδάει ή γαβγίζει πάλι θα πρέπει να επαναλάβετε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Μην το θεωρήσετε ως αποτυχία αλλά ως μια διαδικασία μάθησης που χρειάζεται το χρόνο της και αρκετές επαναλήψεις. Σκεφτείτε μήπως χρησιμοποιήσετε κάποιο άτομο που θα έρχεται για εκπαιδευτικούς λόγους ως επισκέπτης και θα σας βοηθήσει να μάθετε στον σκύλο σας την επιθυμητή συμπεριφορά όταν έχετε επισκέπτες.
Καλή επιτυχία!